MENU

středa 24. července 2019

Na víkend do Kutné Hory | KAROLÍNA CESTUJE

Ahoj u prvního článku, který bude věnovaný cestování! Máme léto, prázdniny a i když třeba nejste školou povinni a nemáte dva měsíce volna, mám tu pro vás dnes tip na víkendový výlet do Kutné Hory! Dozvíte se, kam se podívat, co dělat a kde se dobře najíst. Jdeme na to...


POLOHA, DOPRAVA a HISTORIE


Toto město leží téměř v samotném středu republiky a dá se spojit s výletem na další kouzelná místa, protože v okolí naleznete například zámek Kačina (tam musíte!), Žleby nebo Lázně Bohdaneč. Doporučila bych cestu autem vzhledem k tomu, že do Kutné Hory nejezdí RegioJet ani FlixBus, pouze přímý autobus z Prahy.

Kutnou Horu jsem navštívila už dvakrát, jednou v rámci studia, kdy jsme se tam vydali v rámci historické exkurze a naposledy téměř před rokem, což byl jeden z nejkrásnějších víkendů v mém životě. Jak jistě víte, toto město hrálo v našich dějinách významnou roli kvůli těžbě stříbra a mincovnictví. Prakticky vše se tu odvíjelo od těžby stříbra a právě i proto tu vznikl chrám věnovaný patronce horníků, svaté Barboře. Historické centrum města je dokonce zapsáno na seznamu Světového dědictví Unesco. Připravte se tedy, že ani tady se turistům nevyhnete, ale později vám dám i tip, kam se vydat, kde potkáte maximálně místní.


PAMÁTKY a VÝLETY


Jak jsem již zmiňovala v předchozím odstavci, Kutná Hora hrála prim v těžbě stříbra a ražbě mincí. První místo, které byste tudíž měli navštívit je Vlašský dvůr a s ním sousedící Hrádek,  který nabízí i "exkurzi" do dolu, kde se stříbro těžilo. Takže vyfasujete helmu, svítilnu, kápi a vydáte se do štoly svatého Jiří. Tato prohlídka nebude sice pro někoho, komu dělají problém stísněné prostory, každopádně jsem to zvládla i já navzdory mému strachu a byl to tedy nezapomenutelný zážitek!

Vsadím se, že když se řekne Kutná Hora, každému se ihned vybaví chrám svaté Barbory, bez jeho návštěvy by váš výlet rozhodně nebyl kompletní. Tenhle gotický skvost bere dech už při pohledu zvenčí a uvnitř po něm zalapáte znovu. Za zmínku stojí i další katedrála, konkrétně ta v Sedlci, kam se dostanete procházkou z centra. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele se mi architektonicky líbila ještě o kapku více a to hlavně díky jednoduchosti jejího interiéru. Svatá Barbora je spíše temná, bohatě zdobená a Nanebevzetí Panny Marie naopak plná světla působící až minimalisticky a čistě. Když už budete v Sedlci, můžete navštívit i kostnici. Bizarní výzdoba v podobě lidských kostí v sobě skrývá hlubokou symboliku. Ostatky, které v sedlecké kostnici najdete patřily obětem epidemií a hladomoru během středověku.

Ze Sedlce se následně můžete vydat na rozhlednu Kaňk, kde si můžete posedět s kávou a výhledem na okolí. Po cestu nahoru můžete potkat kozy, ovce a je to příjemná, nenáročná procházka.


📍 chrám svaté Barbory


📍 katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele


📍 kostnice


📍 rozhledna Kaňk

Dále se můžete vydat ještě na Jezuitskou kolej hned vedle chrámu svaté Barbory, kde najdete i galerii. Za kolejí se nacházejí moc pěkné zahrady, tam si můžete odpočinout nebo udělat piknik. Nejkrásnější výhled na "Barboru" budete mít ze sadů dr. Bedřicha Pacáka nebo z vyhlídky u svatého Jakuby, zároveň tam můžete nahlédnout i do stejnojmenného kostela.

Kutná Hora je ideální na víkendový pobyt, protože není příliš veliká a tím pádem budete mít spoustu času si vše v klidu projít a hlavně se kochat! Na to nikdy nezapomeňte, kdy jste mimo domov - nasávejte atmosféru nového místa a všechny jeho krásy :)


KAM NA DOBRÉ JÍDLO a ZMRZLINU


Do Kutné Hory se nevydávejte vyloženě kvůli gastro-turistice, v tomhle ohledu má podle mě ještě co dohánět, což ale neznamená, že se tu dobře nenajíte. Na každém rohu tu narazíte na tradiční českou hospodu nebo "krčmu", najít tu něco trochu víc "fancy", kde nebude na menu pouze guláš nebo svíčková, chvilku zabralo. Jako první tedy zmíním Bistro Factory, kde mají vynikající burgery. V menu dále najdete i lákavě vypadající těstoviny nebo pizzu. K horkému létu patří zmrzlina, věřím proto, že tip na DO-KO-NA-LOU zmrzlinu oceníte. Zmrzlinárna je volbou číslo jedna! Dáte si kopeček s příchutí burákového másla? Nebo spíš Raffaello? Rakytník? Batátovou? Tady je možné téměř cokoliv, tak běžte ochutnat, uvidíte, že litovat nebudete. Nesmím opomenout ani kavárenské povaleče, takže na kávičku a kousek dortu se vydejte do Café Havlíček, kde mají kávu od mamacoffee. A ještě jeden tip na závěr pro milovníky vína. Hned naproti Jezuitské koleji po cestě k chrámu svaté Barbory se nachází menší vinice se stánkem a tam máte možnost vychutnat si sklenku vína s tím nejromantičtějším výhledem. Něco na tomto městě prostě je...


📍 Factory


📍 Zmrzlinárna


📍 vinice se stánkem naproti Jezuitské koleji


Byli jste už někdy v Kutné Hoře? Pokud se chystáte, přeji vám, ať se vám líbí a doufám, že moje tipy využijete. Jestliže jste tam už někdy byli, klidně do komentářů napište vaše vlastní tipy!

Přeji vám krásné léto. Ahoj u příštího článku!


Žádné komentáře :

Okomentovat